Inwoner van Tilburg? Ga naar Tilburg.nl voor informatie over huishoudelijk afval i

Tien tips om voedselverspilling tegen te gaan. Doe mee!

Jaarlijks verdwijnt ruim 40 kilo bruikbaar voedsel per persoon in de afvalbak. Als je dit voorkomt, kan dat een besparing van meer dan 140 euro per persoon per jaar opleveren. Snel verdiend en natuurlijk veel beter voor het milieu. Lees hier hoe je voedselverspilling tegen kunt gaan. Jij doet toch ook mee?

 


Er zijn diverse redenen waarom voedsel wordt verspild bijvoorbeeld teveel gekocht of gekookt, te lang bewaard of niet lekker. Het meeste voedsel dat wordt vespild is brood, zuivel, groente en fruit.

Naast de 40 kilo voedsel wordt er jaarlijks naar schatting ook nog eens 57 liter aan dranken zoals koffie, thee en frisdrank weggegooid. Doodzonde!
Daarom delen wij de tips van milieu centraal hoe je voedselverspilling kunt voorkomen.

  1. Maak een boodschappenlijstje
  2. Koop niet meer dan je nodig hebt
  3. Maak verse producten tijdig op
  4. Gebruik bij koken een weegschaal of maatbeker om de juiste porties af te meten. Rijst en spaghetti worden vaak onvoldoende afgemeten. Gebruik het eetmaatje van het voedingscentrum
  5. Houd rekening met kleine en grote eters
  6. Gooi restjes niet weg maar bewaar ze afgesloten in de koelkast. Je kunt ook met restjes koken
  7. Zorg voor een overzichtelijke indeling van je voorraad- en koelkast, en leg houdbare producten vooraan zodat je ze niet vergeet
  8. Zet koelkastproducten zo spoedig mogelijk weer terug in de koelkast
  9. Bewaar tropisch fuit, tomaten, paprika en aubergine buiten de koelkast. Dit voorkomt koudebederf
  10. Maak eerst aangebroken etenswaren en restjes op voordat je nieuwe gaat gebruiken

 

In Tilburg is er een facebookgroep die helpt voedselverspilling tegen te gaan. Kijk op Tilburgs kliekjes doorgeefluik.