Inwoner van Tilburg? Ga naar Tilburg.nl voor informatie over huishoudelijk afval i

Tien tips om voedselverspilling tegen te gaan. Doe mee!

Jaarlijks verdwijnt ruim 40 kilo bruikbaar voedsel per persoon in de afvalbak. Als u dit voorkomt, kan dat een besparing van meer dan 140 euro per persoon per jaar opleveren. Snel verdiend en natuurlijk veel beter voor het milieu. Lees hier hoe u voedselverspilling tegen kunt gaan. U doet toch ook mee?

Er zijn diverse redenen waarom voedsel wordt verspild bijvoorbeeld teveel gekocht of gekookt, te lang bewaard of niet lekker. Het meeste voedsel dat wordt verspild is brood, zuivel, groente en fruit.

Naast de 40 kilo voedsel wordt er jaarlijks naar schatting ook nog eens 57 liter aan dranken zoals koffie, thee en frisdrank weggegooid. Doodzonde!
Daarom delen wij de tips van milieu centraal hoe u voedselverspilling kunt voorkomen.

  1. Maak een boodschappenlijstje
  2. Koop niet meer dan u nodig hebt
  3. Maak verse producten op voor de houdbaarheidsdatum vervalt
  4. Gebruik bij koken een weegschaal of maatbeker om de juiste porties af te meten. Rijst en spaghetti worden vaak onvoldoende afgemeten. Gebruik het eetmaatje van het voedingscentrum
  5. Houd rekening met kleine en grote eters
  6. Gooi restjes niet weg maar bewaar ze afgesloten in de koelkast. U kunt ook met restjes koken
  7. Zorg voor een overzichtelijke indeling van uw voorraad- en koelkast en leg houdbare producten vooraan zodat u ze niet vergeet
  8. Zet koelkastproducten zo spoedig mogelijk weer terug in de koelkast
  9. Bewaar tropisch fuit, tomaten, paprika en aubergine buiten de koelkast. Dit voorkomt koudebederf
  10. Maak eerst aangebroken etenswaren en restjes op voordat u nieuwe gaat gebruiken

In Tilburg is er een facebookgroep die helpt voedselverspilling tegen te gaan. Kijk op Tilburgs kliekjes doorgeefluik.