Inwoner van Tilburg? Ga naar Tilburg.nl voor informatie over huishoudelijk afval i

De zin en onzin van afvalscheiding. #2 Afval sorteren, u maakt het verschil

In een jaar tijd gooit u thuis veel meer afval weg dan u misschien door heeft: gemiddeld bijna 500 kilogram afval per persoon per jaar. Alle huishoudens bij elkaar zijn jaarlijks goed voor zo’n 8,4 miljard kilogram(!) afval, waarvan inmiddels meer dan 50% al gescheiden wordt ingeleverd.

Niet alleen thuis, maar ook op kantoor, station of sportvereniging produceren we veel afval. Het scheiden van ook dit afval levert grote milieuwinst op. Met elkaar kunnen we dus een enorm verschil maken.

En bedrijven dan?

Misschien denkt u, “Ik kan nu wel m'n best gaan doen, maar de 'grote jongens' hebben veel meer afval dan ik, en als zij er een potje van maken dan heeft mijn afval scheiden alsnog nauwelijks zin.” Dan hebben we goed nieuws.

Zonder dat u daar iets van merkt, hebben enkele sectoren die veel afval produceren de zaken al goed voor elkaar. In de bouw wordt 92% van het afval gerecycled, in de industrie 80%, en in de landbouw 93%. Nu de huishoudens en handel, diensten en overheid nog — waar bijvoorbeeld kantines, kantoren en horeca onder vallen.