Inwoner van Tilburg? Ga naar Tilburg.nl voor informatie over huishoudelijk afval i

De zin en onzin van afvalscheiding. #5 Nascheiden is handig, maar thuis voor scheiden blijft cruciaal

Onzin: Nascheiding lost alles op... Misschien vraagt u zich af: waarom kan ik niet gewoon al mijn afval in één zak bij elkaar doen? En dat machines vervolgens alles uit elkaar halen (nascheiden) en recyclen? Dan moeten we u helaas teleurstellen, want dat is voorlopig nog niet realistisch.

Papier, glas, textiel en groente-, fruit- en tuinafval (GFT) moeten bij de bron (in huis, onderweg, in de kantine etc.) worden gescheiden voor een zo hoogwaardig mogelijke recycling.
We hebben er dus véél meer aan als u thuis het afval sorteert, want dan kunnen de grondstoffen veel beter gerecycled worden.  

Dankzij technologische ontwikkelingen is het mogelijk om het PMD (Plastic, Metalen en Drankenkartons) door middel van nascheiding uit uw restafval te halen en te sorteren in de verschillende soorten materialen. U hoeft het dan niet meer thuis ‘voor’ te scheiden.
Deze voorscheiding levert echter wel iets schonere en dus beter te recyclen materialen op dan nascheiding. Diverse grote gemeenten doen beiden: ze halen PMD op én scheiden het restafval na.      

Handig recyclen

  • Voor uw GFT-bakje in de keuken zijn in supermarkten biozakjes te koop. Deze zakjes zijn 100% biologisch afbreekbaar en composteerbaar en kunnen daarom bij het GFT. Hierdoor blijft uw bakje schoon.
  • Leg een oude krant of stro onderin uw GFT-kliko om aankoeken van etensresten te voorkomen en zo eventuele stank te verminderen.
  • Wist u dat u wit- en bruingoed (alle huishoudelijke apparaten met een snoer of batterij) gratis kunt inleveren bij de (online) leverancier van uw nieuwe product? Ook kunt u het wegbrengen naar de milieustraat.