Inwoner van Tilburg? Ga naar Tilburg.nl voor informatie over huishoudelijk afval i

De Rooi pannen stimuleert studenten afval te sorteren

De praktijkgerichte Horeca opleiding van scholengemeenschap De Rooi Pannen, heeft hun afvalscheiding uitgebreid. Net als veel scholen, sorteerden zij naast papier en restafval ook al frituurvet en swill (keukenafval), maar hebben daar sinds kort PMD aan toegevoegd.

De horecatak van De Rooi Pannen heeft de fraaie scheidingsunits als eerste in gebruik. Zij gaan nu dus ook PMD sorteren.  Het schoolbestuur heeft hiervoor speciale afvalcontainers aangeschaft.  Met deze bronscheiding zetten zij een stap op de Ladder van Lansink.

PMD
De afkorting PMD staat voor Plastic verpakkingen, Metaal & blik verpakkingen en Drankenkartons. Er bestaat nog regelmatig verwarring over welk afval in de PMD-container thuis hoort. Het sleutelwoord voor PMD is ‘verpakking’. Alle verpakkingen van deze materialen mogen bij PMD, behalve chipszakken.  Dit heeft te maken met het aluminiumlaagje dat aan de binnenkant tegen de chipszak zit.
Hetzelfde geldt voor doordrukstrips van bijvoorbeeld kauwgom, ook deze moeten bij restafval. Hard plastic zoals emmers en hard metaal (zoals pannen) zijn geen verpakkingen en mogen dus niet bij PMD. Dit is (grof) restafval dat in de meeste gevallen naar de milieustraat gebracht moet worden.  

Wat levert PMD op?
PMD is een bruikbare grondstof voor andere producten. Zo maken we onder andere van:

  • Plasticverpakkingen: leidingen, kabelgoten, buizen, fleecestoffen.
  • Metaalverpakkingen: allerlei metalen voorwerpen zoals conservenblikken, auto en fietsonderdelen.
  • Drankenkartons: bestaan voor 75% uit karton en worden opnieuw gebruikt om papier van te maken. Zo kan het karton van een drankkarton gerecycleerd worden tot bijvoorbeeld toiletpapier of een papieren zak. Het plastic van drankkartons wordt vaak gebruikt als energiebron in cementovens.    

Meer informatie over het sorteren van afval kijk op www.mijnafvalwijzer.nl